Voedselverspilling tegengaan als restaurant: de beste initiatieven

Nederlanders mogen trots zijn: de afgelopen 8 jaar is voedselverspilling in Nederlandse huishoudens teruggelopen van 48 kilo naar 41 kilo per persoon.

Voedselverspilling

Nederlanders mogen trots zijn: de afgelopen 8 jaar is voedselverspilling in Nederlandse huishoudens teruggelopen van 48 kilo naar 41 kilo per persoon. Er is licht aan het einde van de tunnel, maar we zijn er nog niet. Volgens Milieu Centraal en het Voedingscentrum wordt ongeveer 9 procent van al het voedsel in Nederland verspilt. Dit is al snel €120 per jaar per persoon!

Restaurants spelen hier een grote rol in. Vaak is er sprake van teveel voorbereid eten; overvolle buffetten; te grote porties; niet gebruikelijk om klanten hun restjes mee te laten nemen; te grote bestellingen. Naast de verschillende redenen waarom restaurants voedsel verspillen, zijn er ook meerdere redenen om verspilling tegen te gaan. In deze blog zetten wij ze op een rijtje:

1. Too Good To Go

TGTG is een concept om voedselverspilling tegen te gaan d.m.v. een mobiele applicatie. Als restaurantondernemer kunt u uw overtollige maaltijden alsnog verkopen voordat u sluit door ze aan te bieden via de app van TGTG. U kiest zelf welke en hoeveel producten u verkoopt; dit kan per dag verschillen.

2. Food Waste Challenge

Uw portemonnee en de wereld redden? Doe mee aan de Food Waste Challenge. Deelnemers van dit initiatief verspilde 21 procent minder voedsel in 2019. Dit is gezamenlijk een besparing van 75.240 kg voedsel, ofwel €757.755 en 150.480 kg CO2 uitstoot op jaarbasis.

3. Doggybagcampagne

De doggybag wordt steeds populairder in Nederland als mensen steeds bewuster worden van voedselverspilling. Het grootste deel van de mensen die om een doggybag vraagt eet het voedsel daadwerkelijk op een later moment op; het belandt dus niet alsnog in de vuilnisbak.
Tip: Het afdrukken van een logo op de doggybag maakt het voor gasten makkelijker om er eentje te vragen.

4. Verschillende portiegrootte

Er is vraag naar een keuze in portiegrootte onder de gasten in restaurants. Vaak zijn porties zo groot dat gasten hun eten laten staan – dit eten wordt vervolgens weggegooid. Volgens het Voedingscentrum worden porties ook steeds groter: niet alleen de verpakkingen maar ook de producten zelf groeien. Het zou aangenaam zijn voor gasten wanneer zij zelf de keuze hebben in het kiezen voor kleinere porties.

Hoe gaat u voedselverspilling tegen? En welk initiatief mist er nog in dit lijstje? Laat het weten in een reactie.