Maaltijdbezorging tijdens COVID-19: gevierd of gevreesd?

De komst van COVID-19 bracht veel ondernemingen in gevaar en maakte het essentieel om naar oplossingen en innovaties te zoeken.

Maaltijdbezorging tijdens COVID-19: gevierd of gevreesd?

2020 was een veelbewogen en hectisch jaar voor horecaondernemers. De komst van COVID-19 bracht veel ondernemingen in gevaar en maakte het essentieel om naar oplossingen en innovaties te zoeken. Veel horecabedrijven maakten de switch naar maaltijdbezorging om extra inkomsten te genereren. Echter was dit niet enkel positief: restaurants draaiden gemiddeld 7 procent minder winst per maaltijd wanneer ze gebruik maakten van een bezorgservice.

Doordat restaurants hoge commissies betalen wanneer ze gebruik maken van een bezorgservice blijft er nauwelijks winst over. Partijen als Deliveroo, Uber Eats en Thuisbezorgd.nl worden steeds machtiger waardoor horecaondernemers hun positie vrezen. Dit effect wordt versterkt door de afhankelijkheid van horecabedrijven tijdens COVID-19. Ze kunnen geen klanten in hun restaurant ontvangen en zijn enkel afhankelijk van afhaalmaaltijden.

Inmiddels hebben bezorgservices een monopolypositie verkregen en gebruiken dit om de prijzen te verhogen. Thuisbezorgd.nl is bijvoorbeeld eens zo duur vergeleken met een jaar geleden. De horecabranche hoopt op meer solidariteit en vraagt de bezorgbranche om het verlagen van commissies. Dit zal restaurants de mogelijkheid bieden om zich weer te herstellen na de gevolgen van de lockdown.

De horecabranche heeft gemengde gevoelens over bedrijven als Thuisbezorgd.nl. Waar ze aan de ene kant zorgen voor nieuwe klanten, nemen ze aan de andere kant een deel van de winst in. Thuisbezorgd.nl laat dan ook weten niet zijn commissies te verlagen; wel verlagen ze de commissie voor afhaalbestellingen naar nul procent.

Appsmen leeft mee met de horecabranche en wil restaurants een eerlijke kans geven. Restaurants kunnen zonder opstartkosten of het betalen van commissies gebruik maken van hun eigen bezorgapp en website. Zo helpt Appsmen de horecabranche terug te keren naar een gezond niveau. Wil jij ook helpen? Steun de horeca door rechtstreeks bij het restaurant te bestellen.

Wilt u ook profiteren van uw eigen bestelapp? Vul het contactformulier in op onze website en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.